Bakeonsdag!

Da var det onsdag dere! Gud og godt det er at det snart er helg! 🙂 Etter alt tordenværet denne uken har ikke søvnen vært på topp!

I dag ventet mannen på meg på jobb, kjempe koselig etter en lang dag å ha noen å ta toget hjem med etter en telefonvakt 🙂 Synes det å ha telefonvakt er veldig hyggelig da jeg liker å hjelpe kunder! Det er godt å legge på telefonen med ett smil om munnen når du vet at kunden er fornøyd med servicen den har fått 🙂
Jeg har jo fått det ærefulle oppdraget å kjøre til og fra toget hver dag for å øve opp til ny oppkjøring og bli tryggere på meg selv og stole mer på meg selv på kjøringen.. Og det begynner å komme seg! Jeg begynner å føle at jeg mestrer dette nå og stoler på meg selv når det gjelder riktige besluttninger. Så det er bra! Så på vei hjem så sa mannen at han ville ha julekake! Og siden jeg har hatt så dårlig samvittighet for at mine kjære kitchen maskin bare har stått alene! Så ville jeg bake litt igjen!
Min nydelig maskin

IMG_2573

Dette er en maskin jeg anbefaler på det sterkeste! Den er god å bruke og gjør jobben godt!

Julekake er en veldig enkel og grei bakst å lage, en bruker god tid på den siden den skal gjære, heve og etterheve ol. Men resultatet blir bra! Jeg fant ikke sukater på butikken så ble bare med rosiner denne gangen.
Jeg bruker ferskgjær da jeg synes dette er det beste å bruke. Synes smaken blir best da.
Den oppskriften jeg bruker så får jeg tok julekaker.
Du trenger:

50 g gjær
5 dl melk
11⁄2 l hvetemel
175 g smør
150 g sukker
1 stk egg
1 ts malt kardemomme
2 dl rosiner
100 g sukat
1 stk egg til pensling

Først tar du gjær, all melken, litt mel, litt smeltet smør og litt sukker

IMG_2566


Så tar du å tar resten av smøret og sukkeret og pisker det hvitt, i mens lar du røra elte og gjære seg.

IMG_2567


IMG_2569Når du har latt det gjære seg litt, og har dette i deigen mens det blir eltet om. Så sikter du mel, og kardemomme og lar dette elte seg godt. Når du har eltet deigen fast og god, så lar du den heve. Etter at hevingen er over lar du deigen får gjære seg opp litt, også tar du rosiner og evt sukater på bordet og elter deigen rundt de, ogpass på at du elter det godt inn slik at du ikke får rosiner bare på toppen. Så deler du deigen i to, og elt disse to fine og glatte. La de så etterheve langsomt. Pensle de med egg og sett de nederst i ovnen på 200 grader i ca 40 min. Pass godt på de slik at de ikke blir brente. De skal være godt gjennomstekt, lett og finporet og skorpen skal være pent gyllenbrun, men tynn. Kaken må ikke sige utover i ovnen.

IMG_2575


I det siste har jeg blitt litt obs på hva jeg handler av produkter, jeg kjøper så lite varer som inneholder palmeolje som mulig.

Palmeolje er vegetabilsk olje som utvinnes av oljepalmetreet. Årlig hugges og brennes enorme områder med regnskog for å plante oljepalmer. Etablering av oljepalmeplantasjer er i dag den viktigste drivkraften bak avskoging i Indonesia og Malaysia. Palmeolje er ikke bare farlig for helsen, men truer klimaet, urfolk, og vårt biologiske mangfold.

  • Skadelig for helsa

Palmeolje er mer helseskadelig enn hva vi tror, grunnen til at palmeolje er mer farlig enn vegetabilsk olje er fordi dette legger seg rundt hjerte og blodårene. 45 % av fettsyrene i palmeolje er såkalt palmitinsyre som er en av de mest kolesteroløkende fettsyrene vi har.

  • Palmeolje truer klimaet

Når man hugger ned skog for å lage plantasjer frigis det store mengder klimagasser. Denne avskogingen står i dag for nærmere 1/5 av verdens klimautslipp.

  • Palmeolje truer vårt biologiske mangfold

Naturlig skog inneholder mange forskjellige arter. Det finnes både unge og gamle trær og mange forskjellige planter og dyr som er gjensidig avhengig av hverandre. Oljepalmeplantasjene fortrenger derfor tusenvis av plante- og dyrearter. Orangutang og tiger er eksempler på dyr som forsvinner.

  • Palmeolje truer urfolk

Penanfolket og orang rimbaer to urfolksgrupper som har bodd i regnskogene i Indonesia i tusenvis av år. Begge gruppene var opprinnelig nomader som levde av jakt og sanking av mat i regnskogen. På grunn av den omfattende avskogingen er de fleste nå fastboende i landsbyer. Palmeoljeindustrien i Malaysia og Indonesia har i tillegg vært i en rekke konflikter med lokalbefolkningen. Det rapporteres jevnlig om overgrep. Palmeoljeindustrien får blant annet kritikk for landgrabbing, ulovlig hogst, vold og våpenbruk.

Er du nysgjerrig på mer finner du informasjon her: http://www.regnskog.no/no/bevisst-forbruker, her finner du og en link til hvilke produkter som inneholder palmeolje, http://www.regnskog.no/no/bevisst-forbruker/palmeoljeguide.

Jeg tror at dersom flere mennesker blir mer bevist på dette og slutter å kjøpe produktene så vil produsentene gå bort fra å bruke palmeolje i sine produkter!

Håper du er med på denne kampen mot å ødelegge regnskogen og miljøet!