Når flyttet jeg til Amerika?

images-2

Allehelgensaften, på engelsk kalt Halloween, er dagen før allehelgensdag, og feires 31. oktober. Allehelgensdag er i Den norske kirke lagt til første søndag i november, mens den i Den katolske kirke er lagt til 1. november. Allehelgensaften feires derfor i katolske områder 31. oktober, noe som innebærer at den norske allehelgensaften ikke nødvendigvis faller på samme dag som Halloween. I Norge har det blitt en tradisjon å feire Halloween 31. oktober. I ortodoks tradisjon feires allehelgensdag første søndag etter pinse, og ifølge keltisk tradisjon på kvelden 31. oktober.


 

Ja, da har jo Halloween vært igjen. Dette evig maset om masker, utkledning, dekorasjoner og ikke minst det etterlengtede godteri for barna. Og ikke kan vi skylle på at det er barna som vil dette. For det vi voksne som har dratt dette inn. Det er vi voksne som har brukt denne dagen for å kunne kle oss ut og drikke. Det har alltid vært en fest dag og oss. Jeg synes det er tåpelig at vi egentlig har tatt inn denne tradisjonen.. Dette er jo bare butikkens måte å få inn mer penger på..

Dette stod i en debatt som nordlys skrev. Det er jo helt utrolig at vi bruker så enorme mengder på en meningsløs dag.. En huser opp nok en tradisjon som ikke er norsk..
Hvorfor skal vi tvinge oss på Amerikanse tradisjoner? Det er som Valentines Day.. Jeg synes det er helt ubrukelig med slike dager.. En dag i året hvor ALLE skal vise sin kjærlighet for sin utkårede.. Kjøping av diamant smykker, roser.. Samt kvinnen har jo en forventning uten like til denne dagen. Jeg har aldri likt dagen, aldri feiret den. Synes hele dagen er påtvunget og kvalm. Jeg er for hverdags kos og at en har LYST å kjøpe noe til sin kjære, og ikke fordi en føler en må Det er jo ikke romantisk i det hele tatt! Nei.. Any other day altså for min del..

Vi har jo og tatt inn tradisjon på babyshower. Dette er en tradisjon som amerikanerne har startet med.

In some countries, a baby shower is a way to celebrate the pending or recent birth of a child by presenting gifts to the mother at a party, whereas other cultures host a baby shower to celebrate the transformation of a woman into a mother.

Men igjen, hvorfor er dette en dag for kvinnen? Selv om det er kvinnen som føder barnet, så er det jo paret som får barn. Hvorfor skal ikke faren få lov å ta en del i dag? Selv om jeg er ganske sikker på at mannen synes det er kjedelig. Er jo ikke akkurat spennende gaver som blir gitt (for mannen) for kvinnen er jo alt stas og spennende!!

Black Friday er og en tradisjon vi har klart å få til oss i Norge.

Køer, dytting, endeløst med mennesker og store tilbud. Fredag er det Black Friday, starten på den amerikanske julehandelen. For detaljhandelen i USA er dette dagen med høyest omsetning i hele året. Prisene er spesielt lave, åpningstidene usedvanlig lange.

Nå har norske butikkjeder begynt å kopiere konseptet.

– Dette er en tradisjon som kommer fra USA og Canada, men vi ser at i en stadig mer global verden, sprer den seg til andre land.

Gammel skikk

Tradisjonen med å starte julehandelen på dagen etter høytiden Thanksgiving har i USA røtter tilbake på sekstitallet. Først i 2010 begynte de første norske butikkene å bruke konseptet, og i år annonserer flere store butikkjeder, blant dem Expert, Elkjøp, komplett.no, Europris og Telenor tungt for Black Friday på egne nettsider og i avisene.

Når får vi inn Thanksgiving? Det er vel neste steg vi går over i?

Igjen, nok en måte å få norske butikker til å tjene mer penger. Nei la oss få inn julebukk, hvor vi synger sanger og gjør noe koselig for å få noe.

Ordet julebukk har blitt brukt om en geitebukk som ble slaktet til jul, kanskje for å få et godt år og feire fruktbarheten eller for å markere slutten på arbeidsåret.[8] Seinere ble julebukk også betegnelse på en person som «går julebukk», det vil si en som går fra hus til hus i juletida sammen med en lite følge der alle er utkledt. Opprinnelig var en i flokken eller opptoget utstyrt med en bukke- eller hornmaske og en raggete skinnfell,[8][9][10] siden var det vanligvis utkledt ungdom som var innom gårdene, sang, danset og tøyset, ble skjenket og fikk julemat.[11] Tradisjonene med å gå julebukk kan være en rest etter maskeskikker fra sør i Europa, katolske opptog med djevelfigurer og julespill i middelalderen[8] eller en dramatisering av Oskoreia (julereia).[7] I eldre tradisjon har julebukk dessuten blitt brukt om en farlig vette (på dansk julevætte)[12] som overvåket juleforberedelsene og kunne straffe folk og skremme barn,[6] på samme måte som til dels julesveinene[8] og Lussi.[7] Inn på 1800-tallet kunne julebukken også komme med julegaver som en forløper og siden hjelper til julenissen[1][6] Julebukk kan også betegne en halmfigur som forestiller en bukk med krumme horn og røde bånd, og som brukes som pynt til jul. Julebukk har i tillegg vært navn på visse typer kaker, brød og selskapsleker.[2]