Med boller i magen

I går var det fastelavens. Og jeg spurte min mor en tid tilbake om hun kom til å lage boller. Mamma svarte ja!! Heldige meg!! Så i går var vi i Asker og spise boller og vannbakkels!!

Men jeg ble jo litt nysgjerrig på hvorfor feirer vi fastelavens?? Hva kom dette av?? Så jeg måtte Google dette!

Fastelavn er et ord som stammer fra det nedertyske ordet for «kvelden før fasten»,[1] det vil si de siste tre dagene før fastetiden, den romersk-katolske kirkens fasteperiode på 40 dager før påske, ikke medregnet søndager.

Fasten blir innledet med askeonsdag som er onsdagen 40 dager (søndager ikke medregnet) (6½ uke) før påskedag. Senere ble søndagen til fleskesøndag eller fastelavnssøndag, mandagen blåmandag eller også fleskemandag og tirsdagen hvitetirsdag eller fetetirsdag inkludert i fastelavn. Enda senere ble fastelavn til én hel uke.
Fastelavn er altså alt annet enn fastetiden, men er tidsmessig knyttet til den. Den minner folk antitetisk om den kommende fastetid.

Fastelavn er avslutningshelgen for karnevalet i flere land. Norge har hatt karnevalsmarkeringer hele 1800-tallet, Christianiaborgere deltok aktivt i ball i Biedermeyer-perioden (1819 – 1848), og maskerader og kunstnerkarneval florerte i Christiania etter 1850 frem mot første verdenskrig. Kunstnerforeningen arrangerte karneval fra 1863, og flere komposisjoner er skrevet med musikk for anledningen. Siden 1980-tallet har det vært karneval og ball i Oslo hvert år, der høydepunktet er Operaballet. Noen av de mest berømte karnevalene i utlandet finnes i Rio de Janeiro, Venezia, Tenerife og Luzern, mens Operaballet i Wien ble listet på UNESCOS verdensarvliste i 2010

Så nå lærte du litt om det også. Det var gode boller og vi drakk kakao med krem!! Vi fikk alle laget morsomme boller som var til oss personlig. Boller som var laget i muffinsformer!! Hihi! Min var delt med to farger, blå og rosa.. I og med at vi ikke vet kjønnet.

img_5468-1.jpeg img_5467-1.jpeg